Ackordsuppgörelsen godkänd av tingsrätten

Sommaren 2018 beslutade IFK Vänersborg sig, sent omsider, för att arrangera bandy-VM 2019. Det hade ju gått så bra förra gången med publiksuccé och ett stort ekonomiskt överskott. Det visade sig vara ett misstag. Beslutet om att arrangera VM togs för sent och arbetet med att få in intäkter och sy ihop ett bra arrangemang blev lidande. Resurser togs från IFK Vänersborgs marknadssida för att sälja in VM med konsekvensen att inte heller klubbens intäkter kom upp i förväntad nivå. Utöver det kom det mindre publik än förväntat på både VM och IFK:s elitseriematcher.

Denna dubbla skitmacka, denna perfekta storm av dåliga beslut, resultaterade i ett minusresultat på nästan två miljoner för respektive bandy-VM och IFK Vänersborg och ett skuldberg på nästan 3,6 miljoner som akut hotade att avsluta IFK Vänersborg 116-åriga historia på ett abrupt sätt.

Med hjälp av sponsorer, supportrar, spelare och välvilliga fordringsägare har dock en rekonstruktion kunnat påbörjas, beviljas och snart kommer den kunna slutföras. Rekonstruktionen innefattar ett ackord på 25% som utbetalas till fordringsägarna medan resterande 75% av skulderna stryks. Det är den ackordsuppgörelsen som blev godkänd av tingsrätten efter att alla fordringsägare utom en sa ja till ackordet. Beslutet vinner laga kraft om 3 veckor och då kommer rekonstruktionen avslutas och det akuta hotet mot IFK Vänersborg är då undanröjt.

Vilka hjältar. Vilken klubbkänsla de visat. Nu är det upp till oss att visa vår tacksamhet.

Klubben är inte ute ur skogen än utan slutet på rekonstruktionen innebär början på ett hårt jobb för att få rätsida på skutan igen. Kvar finns en skuld på cirka en miljon kronor som uppkommit under tiden processen pågått och som på sikt (dock inte förrän vården 2021 om jag tolkat regelverket rätt, vilket man aldrig kan utgå ifrån i bandyvärlden) skulle kunna hota IFK Vänersborgs elitlicens. En ny styrelse är tillsatt och deras första prio är troligtvis att återupprätta förtroendet för föreningen bland sponsorer och publik och att öka marknadsintäkterna. Klubben har även sänkt sina utgifter i kommande års budget rejält där bland annat spelarna gått med på att sänka sina löner.

Apropå spelarna ska de givetvis hyllas lite extra. Trots att IFK Vänersborg fortsatta existens varit i högsta grad hotad, trots att de blev lika chockade av hur misskött ekonomin varit och trots att de tvingats omförhandla sina kontrakt och varit fria att gå till vilken klubb de vill ha samtliga spelare valt att stanna kvar och fortsätta kämpa i IFK Vänersborg. Vilka hjältar. Vilken klubbkänsla de visat. Nu är det upp till oss på läktarna att visa vår tacksamhet genom att stötta dem extra mycket i extra stora antal i vinter.

Bara att kunna skriva det, att kunna titta framåt mot nästa säsong igen, känns som Vänersborgare, bandyvän och IFK-supporter fantastiskt. För inte särskilt länge sedan kändes det som det bara låg mörker framför oss. Nu syns ett blåvitt ljus i tunneln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång