Den nya elitlicensen löser ingenting

”Det går inte att klappa sig på axeln över att klubbarnas skuldberg minskat när det beror på att SAIK fått tre miljoner av skulderna avskrivna av kommunen, ett par klubbar varje år tvingas sluta betala löner till sina spelare eller IFK Vänersborg tvingas genomgå en rekonstruktion för att undvika konkurs.”

Elitlicensen får ofta skit i bandyvärlden, det har även jag gjort mig skyldig till. Men det måste konstateras att elitlicensen gjort det den ska den har sett till att hålla klubbarnas ekonomiska vidlyftigheter i schack och minskat det totala skuldberget bland bandyklubbarna rätt rejält. Elitlicensen i sig är således inte problemet, konceptet behövs, däremot har utformning och tillämpning av regelverket varit under all kritik egentligen sedan starten.

Det mest grundläggande problemet med elitlicensen är att det genom åren varit oerhört luddigt och beslut baserade på den har inte sällan handlat mindre om att tillämpa regelverket som att fem personer i någon förbundsnämnd tolkar regelverket fritt och kommit fram till lite olika tolkningar varje gång. Åtminstone är det så det har känts när man stått utanför och tittat in.

Det gamla reglementet är nu på väg att ersättas av ett nytt och tyvärr tycker jag att Bandyförbundet missat målet med de reglerna. Ett annat problem med elitlicensen har nämligen varit att den fokuserat stenhårt på att klubbarna ska ha positivt eget kapital och inte brytt sig om att reglera vad klubbarna gjort för att uppnå det eller försökt komma åt de faktorer som orsakat ekonomiska underskott. Det har gjort att klubbarna istället för att långsikt åtgärda orsakerna till problemen gjort sista-minuten-lösningar med nyemissioner, skuldavskrivningar, omförhandlade kontrakt och så vidare för att kunna visa svarta siffror längst ner när papprena ska skickas in för granskning. Det blir som att måla över en fuktskada inför husbesiktningen istället för att täta hålet i taket.

I stort sett alla klubbar som hamnat i ekonomisk knipa de senaste åren har uppgett skenande lönekostnader som en av orsakerna. För låga intäkter från marknadssidan är en annan gemensam nämnare. Tyvärr finns ingenting i de nya elitlicensreglerna som syftar till att motverka ogynnsam löneutveckling eller stärka klubbarnas marknadsarbete. Istället ligger fokus fortsatt på det egna kapitalet där det enda skillnaden är att klubbarna istället för två år nu bara har ett år på sig att återställa kapitalet. Vidare ställs kravs på ”god administrativ kompetens” som dessvärre inte innefattar krav på väl utbyggd marknadsavdelning utan bara handlar om att följa lagar och regler vad gäller bokföringen, i princip.

Återigen – när man fokuserar på eget kapital löser man ingenting, man pressar bara fram tillfälliga nödlösningar. Det går inte att klappa sig på axeln över att klubbarnas skuldberg minskar när det beror på att SAIK fått tre miljoner i skulder avskrivna av Sandvikens skattebetalare, ett par klubbar varje år tvingas sluta betala löner till sina spelare eller att IFK Vänersborg tvingas genomgå en rekonstruktion för att undvika konkurs.

Vill Bandyförbundet på allvar komma till rätta med bandyklubbarnas ekonomi borde man sluta jaga klubbar med skulder på några hundra tusen kronor och få dem att åtgärda grundproblemen med skenande löner och bristande marknadsorganisation genom att inkludera krav som reglerar det i elitlicensen. Det hade varit enkelt att kräva att varje elitserieförening ska ha minst en heltidstjänst avsatt för marknadsarbete eller att införa Finacial Fair Play-regler som ser till att klubbarna inte får spendera mer på löner än de får in i matchrelaterade intäkter från t ex publik, försäljning, dräkt- och arenasponsorer.

Det hade troligtvis gett en effektivare elitlicens som bidragit till att stoppa problemen i sin linda snarare än att låta en ohållbar situation med för höga löner och för dåligt marknadsarbete fortgå där elitlicensen enbart används som ett som tvingar klubbarna att släcka akuta bränder orsakade av ovanstående problem. Sad.

Till sist: Jag är positiv till att den nya elitlicensen innehåller krav på ungdomsverksamhet hos alla elitserieklubbar. Det är dock under all kritik att det saknas krav på flick- eller damverksamhet i elitlicenskraven. Det står att klubbarna ska ”erbjuda ungdomsverksamhet i rimlig omfattning till både flickor och pojkar med målsättningen att etablera juniorlag och damlag”, men det enda faktiska kravet som ställs på klubbarna är att ha två ungdomslag upp till 16 år oavsett kön. Krav på flickverksamhet hade tvingat klubbarna att aktivt locka flickor till sporten, medan den formulering man nu valt snarare handlar om att klubbarna ska erbjuda flickor att få spela om de vill vilket trots allt är en signifikant skillnad.

För dåligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång