Så kan IFK:s matcharrangemang förbättras

Om någon från IFK läser detta är det fritt fram att sno idéerna om de verkar vettiga.

Matcharrangemangen har varit IFK Vänersborgs sorgebarn i ett par års tid nu. Ambitionsnivån har bara sjunkit och sjunkit, från att ha varit ganska bra i några år med Fans Corner, barnpassning, livemusik m.m så har känslan man fått som supporter de senaste säsongerna varit att man inte ansträngt sig nämnvärt för att erbjuda något mer än 90 minuter bandy.

Ohållbart, givetvis, och garanterat en delförklaring till att publiksnittet sjunkit. Att åtgärda problemet är därför av yttersta vikt, annars kommer det bara förvärras ytterligare.

Här kommer jag presentera lite fria tankar, idéer och förslag på hur matcharrangemangen skulle kunna förbättras utifrån mitt perspektiv som supporter. En del är kanske dumheter, annat rimligt. Om någon från IFK läser detta är det fritt fram att sno idéerna om de verkar vettiga.

Som jag ser det är det två områden som IFK måste jobba på i vinter:

  1. Arrangemangen före match.
  2. Arrangemangen under match.

Arrangemangen före match har som främsta syfte att dra folk till arenan. Folk som kanske inte brukar gå på bandy eller som står i valet och kvalet mellan att gå på match eller se På spåret. Man måste helt enkelt göra Arena Vänersborg en plats där man vill spendera sin fredagskväll eller vad det nu kan vara.

Det kan till exempel vara temakvällar eller att man gör något för barnen, eller såna enkla saker som att ha livemusik, quiz eller något annat inför matchen i barområdet. Man kan ha en match där man bjuder alla som har ett IFK-plagg på entrén eller en match där man delar ut gratis t-shirts med IFK-märket till publiken, och någon match där mammor har gratis inträde i sällskap med barn, eller ett Halloweentema när det är den tiden på året.

Fantasin sätter gränserna. Vad det handlar om är att få folk att tycka att det är kul att gå på IFK-match och att det ska finnas något för alla – för de som vill hänga i baren i två timmar innan match likväl som för barnen eller de som bara är där för bandyn. Det handlar inte bara om att aktivera rastlösa och krävande supportrar utan om att bygga relationer och få publiken att känna sig uppskattad och värdefull.

Till arrangemangen innan match hör också marknadsföringen. Folk kan inte välja att gå på bandy om de inte vet om att det spelas bandy. En elektronisk skylt vid arenan och affischer på strategiska platser i stan med info om vad som händer kring matcherna skulle antagligen göra mycket för marknadsföringen.

Nästa viktiga aspekt av matcharrangemangen är det som händer under matcherna. Man behöver skapa en bättre och tydligare inramning kring matcherna med hjälp av ljud och ljus, det ska kännas att något speciellt ska hända minuterna innan avslag. Lite blått stämningsljus inne i arenahallen och t ex peppande musik som spelas under spelarpresentationerna för att pumpa upp publik och spelare ytterligare fram till avslag är enkla åtgärder som skapar stämning.

Vidare är jag övertygad om att det absolut viktigaste är att involvera publiken mer. Det kan handla om att ha en konferencier eller speaker som pushar på och uppmanar publiken att engagera sig på olika sätt under matchen. Man skulle kunna låta matchens lirare eller matchens älg röstas fram av publiken genom att utrusta maskotälgen med en decibelmätare och låta publiken rösta på sin favorit genom att jubla – högst decibel får priset.

Inga av de här åtgärderna kostar några jättepengar, däremot krävs det att det finns folk som kan och vill ta tag i det. Jag hoppas att de personerna finns i föreningen nu. För om det inte blir en uppryckning i vinter så kommer publiken fortsätta falla bort en efter och när folk väl har slutat gå på matcher så kommer man behöva jobba tio gånger så hårt för att få dem att ändra sig.

Så i vinter vill jag på ett eller annat sätt se förändring. Det är, på riktigt, en fråga om liv eller död för IFK.

Vad tycker du? Har du några förslag på hur arrangemangen kan förbättras? Vad efterfrågar du och vad saknar du? Skriv i kommentarsfältet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång