Inför: Villa – IFK

Säsongens första Vänerderby väntar ikväll i Lidköping och för IFK Vänersborg blir det svårast tänkbara motstånd. Regerande mästarna Villa har spelat fyra träningsmatcher hittills, snittat strax under 9 mål per match framåt och under 2 mål per match bakåt på de fyra segermatcherna. På de senaste tre matcherna mot Motala, Frillesås och Vetlanda har man inte släppt in mer än ett mål i någon av matcherna. IFK:s offensiv och defensiv kommer därför testas rejält för första gången i år.

IFK har ju faktiskt också tre raka segrar inför kvällens träningsmatch, så något lags försäsongssvit kommer brytas. Och i ärlighetens namn är det svårt att se hur IFK, eller något lag egentligen, ska kunna besegra Villa ens i enstaka matcher den här säsongen. Villa har etablerat sig på en nivå som är så högt över alla konkurrenter med ett lag som både är extremt samspelt och har spetskompetens av världsklass i alla lagdelar. Framförallt har Joakim Andersson sett stekhet ut och jag skulle bli förvånad om han inte gör 70+ mål i vinter nu när han adderat skytte och förmåga att gå på egna genombrott till sitt djupledsspel.

Svårt att ha några krav eller förväntningar på IFK Vänersborg i en sån här match, således. Istället för man se matchen som ett test och en måttstock för hur man ligger till i jämförelse med de allra främsta – för det är ju dit IFK strävar. Det blir också ett bra kvitto på hur väl lagets kollektiva försvarsspel och framförallt det egna spelet fungerar mot högkvalitativt motstånd. Kommer man klara av att få samma snurr på spelet när Villa står på andra sidan som Åby/Tjureda? Det blir intressant att se.

Samtidigt vet vi att IFK är ett bra lag och man kryssade ju borta mot Villa i fjol, så matchen är långt ifrån avgjord på förhand. Men som sagt – den får kanske ses som ett test för att identifiera det egna lagets styrkor och svagheter så att man kan göra korrigeringar inför Svenska Cupen nästa helg, då just Villa, Bollnäs och Hammarby står på menyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång