Klar förlust mot Villa

IFK stod inför årets första stora test när man ställdes mot regerande svenska mästarna Villa Lidköping i försäsongens fjärde träningsmatch. Matchen blev mer än något annat än påminnelse om att Villa antagligen inte kommer förlora en enda match den här säsongen.

För IFK Vänersborg inledde matchen klart bäst. Man jobbade hårt i defensiven, störde Villas uppspel, vann bollar, kom runt på kanterna och skapade hörnor och målchanser därifrån. Dessvärre blev det ingen utdelning på dessa trots att både Felix Callander, Johan Koch, Juho Liukkonen och Jesper Öhrlund hade skott från bra lägen och ett antal hörnskott balanserade på mållinjen. Är det något man lärt sig av matcherna genom åren mot Villa är det att man behöver få utdelning i form av mål för att orka lägga ner det defensiva jobbet, om utdelningen uteblir brukar energin dräna rätt snabbt i takt med att Villas sylvassa offensiv oundvikligen själva producerar några enkla mål.

Så blev fallet även den här gången. För trots att IFK var bäst inledningsvis var det Villa som hade ledningen med 2-0 efter 35 minuter efter ett hörnmål av Johan Löfstedt och ett straffmål av Martin Johansson efter en straff som var i billigaste laget. Villa hade fler chanser också och gjorde 3-0 genom Joakim Andersson strax innan pausvilan när han ur dålig vinkel fick in ett skott i bortre gaveln. Eftersom Villa har ett mittfält bestående nästan uteslutande av passningsgenier så är det alltid en spelare som kan sticka in en öppnande passning i djupled som har bollen så fort motståndarna tappar markeringar i en sekund. Så tillkom också 4-0 precis innan paus Albin Thomsen spelades fri.

4-0 var ett resultat som var i överkant men IFK tappade strukturen i försvarsspelet lite sista kvarten, och kanske tröt orken en aning, och då är Villa skoningslösa. Men framförallt var det stolpe ut offensivt för IFK som gjorde siffrorna större än de kanske borde varit i paus.

Inledningen av andra halvlek blev hafsig och slarvig från IFK:s sida med mycket felpass och felbeslut, kanske för att Villa till synes gick upp och pressade lite hårdare i uppspelsfasen. Försvarsspelet fungerade dock fortsatt bra, speciellt Simon Blomkvist var en jätte som avvärjde många farliga lägen för Villa, som trots det gjorde två mål under den här perioden genom en återigen ganska billig straff och ett lyft på Joakim Andersson som han tog ner och sköt i mål.

Resten av matchen var det IFK som var närmast ett mål, men bolluslingen ville inte i nät. Närmast var Olle Berglund (målramen) och Jesper Öhrlund som i kanonläge avslutade stenhårt och fick bollen förbi målvakten, bara för att upptäcka att Martin Johansson hade ställt sig på mållinjen och styrde undan skottet med foten. Även i andra halvlek låg dessutom ett par hörnskott och ytterligare några bollar och balanserade på mållinjen men de lite tur och skicklighet lyckades Thimfors & Co freda sitt mål, så IFK förblev mållösa matchen ut. Det blev också Villas och matchen slutade 6-0.

Kan man göra en bra match och förlora med 6-0? Ja, om motståndet heter Villa, tydligen. Villa har ett försvar som släpper till oerhört lite chanser och en målvakt som tar det mesta av det som slinker igenom, och en offensiv som inte behöver särskilt många chanser för att göra mål. Då kan man göra en bra insats och ändå gå ifrån matchen med 6-0 i arslet och det är därför Villa inte kommer förlora en enda match i vinter, om man själva bestämmer sig för det.

I IFK får man ta med sig att fem av Villas mål kom under en tjugominutersperiod runt halvtidsvilan där IFK tappade lite struktur i spelet, men att man dessförinnan och därefter stod upp väl. Kanske blev fokus på försvarsspelet lite för tydligt och gjorde att det inte riktigt fanns kraft att anfalla med den fart och bredd som man vanligtvis gör. Försvarsmässigt gjorde IFK en solid insats på det stora hela även om man ibland kom ut position och blev straffade direkt. Men det är försäsong och IFK har väl i ärlighetens namn inte fått chans att slipa försvarsspel jättemycket under de inledande träningsmatcherna.

Nu väntar returmöte med Villa på fredag igen, när Svenska Cupen drar igång. Denna följs upp med match mot Bollnäs på fredag kväll och Hammarby på lördag eftermiddag. IFK och Svenska Cupen brukar vara som olja och vatten så återstår att se om matchen mot Villa var en föraning om att formen inte är på topp, eller om man kan studsa tillbaka och visa bättre effektivitet framför mål, mindre slarvigt passningsspel och bättre fart på benen till helgen än man visade mot Villa igår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång