Sammanfattning av Svenska Cupen

Nej, det blev inte avancemang för IFK Vänersborg den här gången heller i Svenska Cupen, men på de flesta andra sätt var det den bästa insatsen ett IFK-lag gjort i turneringen på många, många år.

Det har ju varit lite av ett mantra från IFK:s sida, att man ligger längre fram den här tiden på året den här säsongen jämfört med tidigare. Sånt är dock svårt att mäta, därför är Svenska Cupen en bra måttstock eftersom den spelas samma tid varje år med ungefär samma kvalitet på motståndet. Ska man sammanfatta årets cup för IFK Vänersborgs del får man ändå konstatera att; ja, man ligger längre fram just nu än tidigare år.

Nu är det dock Svenska Cupen och IFK vi pratar om så självklart blev det respass i gruppspelet ändå, let’s not go crazy. Men tidigare säsonger har vi sett IFK-lag som knappt kunnat sätta ihop tre passningar i rad och som fått stryk med sådär 8-1 mot lag som Broberg efter att ha släppt in mål varenda gång motståndarna slagit ett lyft och man har som supporter suttit och undrat var i h-vete den här säsongen ska ta vägen egentligen.

Därför var det riktigt behagligt att den här helgen kunna följa ett IFK-lag som spelade riktigt bra bandy långa stunder. I första matchen mot Villa var man med länge och väl och hade faktiskt skapat lite tryck för kvittering mot Villa vid ställningen 2-1 men då klev domarteamet in och hjälpte Villa på ett lite onödigt sätt. Joakim Andersson ställde om snabbt och bröt in i straffområdet, Simon Blomkvist blockade dock avslutet förtjänstfullt men Andersson fick straff för en tidigare situation där Adam Herou Löf höll fast honom. Det var i alla fall domarnas bedömning. Reprisbilderna visade dock att det inte var en fasthållning utan ett slag och att det inte var Adam Herou Löf utan Joakim Johansson som var inblandad. Repriserna visade också att förseelsen skedde en bra bit utanför straffområdet.

Tyvärr blev det spiken i kistan för IFK som gjorde ett försök att komma ikapp men inte fick studsarna med sig. När domarna dessutom fick för sig att visa Juho Liukkonen det röda kortet med 10 minuter kvar efter en inte särskilt ful eller vårdslös tackling på Johan Esplund så blev uppgiften att komma ikapp övermäktig. Juho Liukkonen gjorde IFK:s mål på hörna.

Senare samma kväll var det dags för match nummer 2 och eftersom Hammarby och Bollnäs kryssade i sin match var IFK tvungna att ta poäng för att ha chans på slutspel. Bollnäs tog ledningen i matchen på hörna men IFK kvitterade genom Jesper Öhrlund på en snabb omställning. Resten av matchen var helt jämn och båda lagen radade upp farliga målchanser som kunde/borde resultaterat i mål – IFK hade ett par ramträffar i andra halvlek och framförallt ett friläge med mindre än två minuter kvar som förre IFK-keepern Pertti Virtanen lyckades rädda med tåspetsen. Istället avgjorde Bollnäs i anfallet efter sedan ett chansinspel hamnat hos Fagerström som missade sitt avslut men det blev en perfekt passning till Mickelsson som styrde in bollen från nära håll till 1-2.

Surt med respass och två förluster efter två riktigt bra matcher där IFK framförallt i matchen mot Bollnäs var närmast segern fram till Bollnäs lite turliga segermål. Det enda som fattades var egentligen målen, IFK skapade annars tillräckligt med chanser och försvarade sig tillräckligt bra för att vinna. Islossningen skulle komma på lördagen istället.

Då mötte IFK nämligen Hammarby, som efter två bra prestationer och oavgjorda matcher mot både Bollnäs och Villa blivit lite av Svenska Cupens dark horse med chans på semifinal. De drömmarna krossade IFK Vänersborg dock ganska effektivt. Ett påslaget och fokuserat IFK tog kommandet direkt, man tryckte på i skridskoåkningen och hade stor delaktighet. IFK på en kvart upp till 2-0-ledning med bud på mer efter mål av Jesper Öhrlund på lyft och Johan Koch med ett vinkelskott, och tvingade Hammarby till timeout. Hammarby fick in en reducering till 2-1 på hörna men IFK höll spelet uppe och lät aldrig Hammarby få en riktig chans. Istället avslutades halvleken med att Johan Koch tog emot en fin passning av Felix Callander, vandrade in i straffområdet och kyligt lyfte in bollen i bortre krysset till 3-1.

I de andra halvleken försökte Hammarby kliva högt på IFK men med ett fåtal undantag ledde den taktiken inte till annat än att IFK utnyttjade ytorna och seglade ifrån resultatmässigt sista kvarten. Först gjorde Joakim Johansson 4-1 på straff, sedan bröt sig för dagen mycket ettrige Niclas Nyqvist igenom på egen hand och gjorde 5-1 innan målskyttet avslutades av Emil Viklund och Jesper Öhrlund som båda tog emot utkast från Kimmo Kyllönen och körde ifrån Hammarbyförsvaret. 7-1 blev det till slut och IFK tog sin första Svenska Cupen-seger sedan 2013 och blev faktiskt med det femma i cupen totalt. Ett stort fall framåt efter att ha slutat sist typ jämt.

Bästa IFK-spelare i turnerningen totalt sett var målvakten Kimmo Kyllönen, liberon Simon Blomkvist som visade att han numera är en toppförsvarare i elitserien och anfallaren Jesper Öhrlund, som hela tiden är aktiv, spelbar, rörlig och jobbar hårt och pushar på sina lagkamrater. Men alla spelare visade framfötterna och framförallt lossnade det för flera spelare i matchen mot Hammarby efter att det sett lite trögt ut innan dess.

Nu väntar träningsmatch mot Vetlanda i Arena Vänersborg på torsdag kl 19 innan det är dags för World Cup 10-13 oktober.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång