Försäsongens sämsta när IFK kryssade mot Vetlanda.

Inför matchen mot Vetlanda pratade IFK-lägret om att man vill förstärka och bygga vidare på det som fungerade bra i Svenska Cupen, det vill säga det kollektiva försvarsspelet och delaktigheten i offensiven, men det blev snarare tvärtom. Det kollektiva försvarsspelet fungerade inte alls utan Vetlanda tilläts ganska enkelt åka och passa in, runt och igenom IFK:s lag som inte såg ut ha energin eller skärpan för att få till vare sig det egna spelet eller försvarsspelet den här kvällen.

Det började annars bra för blåvitt som fick se Jesper Öhrlund frispelas på ett perfekt lyft av brorsan Robin och säkert satte 1-0. Vetlanda och Pontus Nordström både kvitterade och tog sedan ledningen efter först en pangträff på hörna och därefter en straff. Både hörnan och straffen föregicks av slarviga bolltapp och försvarsageranden från IFK-spelare som gav Vetlanda omställningslägen. Något som kom att bli lite av matchens melodi. IFK fick inte riktigt igång sitt spel, det gick för långsamt, man tappade bollar på konstiga sätt, satte passningar på hälarna på varann och tog felbeslut. De gånger IFK-spelarna dock satte ett par passningar i rad med rätt adress och tajming tog man sig ganska ofta fram till farligheter, där främst Johan Koch hade två riktigt bra lägen som han tyvärr brände.

IFK skulle ändå vända på matchen innan paus genom två hörnmål signerade Jesper Öhrlund och Juho Liukkonen. Så långt allt ändå okej om inte bra med blåvita ögon sett, Vetlanda fick lite för lätt komma till avslutslägen men de isolerades i alla fall till mestadels vinkelskott från utanför straffområdet som Kyllönen klarade utan större problem.

I andra halvlek fallerade dock försvarsspelet rätt ordentligt. Det började med att Vetlanda kvitterade på ett perfekt avvägt lyft av Vilén till Fedorov som blev fri och satte 3-3 IFK återtog förvisso ledningen på genom Hedqvist på straff efter att Robin Öhrlund fått ett slag på klubban, men efter ungefär en timmes spel var det som att bensinen tog slog i IFK-motorn och man körde fast i ett väldigt väldigt lågt och kompakt Vetlandaförsvar och fick kontringsvåg efter kontringsvåg i arslet. Man klarade inte heller att hålla bredden i försvarsspelet vilket gjorde att Vetlanda ganska enkelt kunde ta sig runt på båda kanterna och komma till farligheter. Såväl 4-4 som 4-5 och 4-6 kom efter inspel från IFK:s högerkant.

IFK ska dock ha cred för att man åtminstone offensivt tog sig i kragen sista 10 minuterna och skapade ganska många målchanser som räddades upp i sista stund av Vetlandaspelare, ofta med hörna som följd. Och just hörnskyttet hackade definitivt inte för IFK den här matchen. 5-6 gjorde Hedqvist som skickade bollen i nät efter en tilltrasslad situation efter hörna och 6-6 fixade Liukkonen med en ny hörnkanon. Nästan direkt på avslag kom Vetlanda runt på vänsterkanten den här gången och fick alldeles för enkelt styra in 6-7. Då stod klockan på 89.30 men IFK gav inte upp och anförda av Robin Öhrlund tryckte man på och fick återigen chansen på hörna med minuten kvar att spela, och resultatet av den blev att Hedqvist kom inglidande i straffområdet med fart och dyngade iväg ett av de hårdaste skott som skådats rakt upp i krysset till 7-7.

En blek insats av IFK, såklart, men det går att finna tröst i att medan IFK gjorde en ganska dålig och slarvig match och lät Vetlanda kontra på dem i 90 minuter och göra sju mål, så förlorade man inte. Skyttet gick inte heller att klaga på den här matchen.

Härnäst väntar World Cup för båda lagen och om IFK ska ha någon chans i en grupp med Västerås och Jenisej får vi hoppas att försvarsspelet man visade upp mot Vetlanda var en engångsföreteelse och att man är lite mer påslagna i allt man gör än man var i den här matchen.

Bästa IFK:are var Robin Öhrlund som var den som drev på mest, i Vetlanda trivdes Pontus Vilén när han fick tid och yta med bollen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång