Stigande formkurva för IFK i World Cup

Robin Öhrlund stod för imponerande insatser i World Cup

World Cup har gått av stapeln i Sandviken i helgen och IFK Vänersborg visade att formen är på uppgång, även om lite matematiska och logiska kullerbyttor av arrangörerna gjorde att IFK missade slutspelet.

Slarvade bort segern
IFK inledde cupen starkt med en mycket fin förstahalvlek mot Västerås SK där man kontrollerade matchen fullständigt och hade 2-0 i paus efter mål av Emil Viklund och Jesper Öhrlund. Juho Liukkonen hade också ett skott i målramen i halvlekens slutsekunder. Tyvärr bjöd IFK in VSK i matchen ganska omgående i andra halvlek genom att låta VSK inom loppet av en och en halv minut göra två mål varav det sista var en rejäl bjudning av IFK-försvaret som gav Martin Landström fri gata mot mål.

IFK tog timeout men inte blev det bättre för det utan VSK kunde gå upp till 4-2-ledning med kvarten kvar efter bl a ett självmål av IFK. Johan Koch reducerade visserligen omgående till 4-3 men trots massiv press under slutkvarten lyckades IFK inte få in reduceringen och känslan överlag var att IFK var det bättre laget men slarvade bort segern.

Planenligt seger
På fredagen väntade sedan match mot finska finallaget Veiterä och det blev som väntat en munbit för IFK. IFK hade inga större problem att gå ifrån till en säker 8-1-seger där Joakim Hedqvist gjorde tre mål, Emil Viklund och Jesper Öhrlund två mål vardera och Niclas Nyqvist satte ett. Samtidigt vann Jenisej över VSK med 6-5 vilket gav förutsättningarna att IFK var tvungna att besegra Jenisej med två mål för att ha chans att sluta tvåa i gruppen.

Och det gick nästan vägen. IFK gjorde en jättebra match mot vad som betraktas som ett av de absolut bästa, om inte det bästa, laget i världen och hade 2-2 med sig in till pausvilan efter att Jenisej tagit ledningen efter IFK-slarv som Christoffer Edlund utnyttjade, IFK kvitterat genom en bomb i från 25-30 meter i bortre krysset av Jocke Hedqvist, Jenisej gjort ett fint 2-1-mål som bröderna Öhrlund såg till att kvittera där Robin serverade Jesper en utsökt friställande macka.

I andra halvlek klev Jenisej ut och drev upp tempot men IFK stod emot bra fram tills Dimitri Makarov dunkade upp ett distansskott otagbart i krysset. IFK lyckades dock vrida tillbaka momentum och ta sig tillbaka in i matchen igen genom Robin Öhrlund som tryckte sig fram längs vänsterkanten och dunkade in 3-3 högt från dålig vinkel. I sista ordinarie matchminut tog sig sedan Emil Viklund fram, sköt ett skott som Jenisejs målvakt släppte retur på och där fanns Jesper Öhrlund på plats för att peta in segermålet 4-3.

Matematik utan logik
Tyvärr räckte det som sagt inte för att bli tvåa i gruppen eftersom man i World Cup väljer att räknas inbördes möten före målskillnad, så trots att IFK tog lika många poäng som Jenisej och VSK och alla lagen hade +/- 0 i målskillnad i de inbördes mötena så åkte IFK ut på att man hade gjort färre mål i matcherna mot Jenisej och VSK – sju mål mot VSK:s och Jenisejs nio mål.

I en enastående logisk matematisk kurva innebar det dock att VSK misslyckades med att bli en av de tre bästa tvåorna i gruppspelet eftersom de bara lyckades vinna med 3-1 mot Veiterä och därmed hade för dålig målskillnad för att gå vidare. Hade IFK däremot blivit tvåa hade man blivit bästa tvåa alla grupper inräknat tack vare 8-1-segern mot Veiterä. IFK hade alltså lika många poäng och klart bättre målskillnad än alla tvåor i alla grupper, inklusive VSK, men åkte ändå ur cupen. Solklart, som World Cup-generalen uttryckte det efteråt. Man kan tycka att det vore mer logiskt om man helt enkelt gick på poäng i första hand och målskillnad i gruppspelet i andra hand när man väljer vilka som ska gå vidare, så hade man sluppit anlita astrofysiker för att räkna ut förutsättningarna, men bandy ska tydligen inte vara enkelt.

Den missade kvartsfinalplatsen till trots går IFK troligtvis ändå stärkta ur World Cup. Man visade att man var det bästa laget i gruppen men satte lite krokben för sig själva i första matchen mot VSK där man hade fjolårsfinalisten i brygga men föll på egna misstag. Segern mot Jenisej i vad som på alla sätt var en avgörande match där båda lagen hade mycket att spela för var ett styrkebesked.

Bästa IFK:are
Många spelare gjorde bra prestationer i Sandviken men Simon Blomkvist går från klarhet till klarhet som libero och täckte oerhört många skott, och på mittfältet visade Niclas Nyqvist framfötterna liksom Robin Öhrlund. Jesper Öhrlund fortsätter i sin tur att göra mål och ser ut att vara ett perfekt nyförvärv för IFK.

Nu är det bara en träningsmatch kvar, mot Motala 25 oktober, innan seriepremiär hemma mot Sandviken 1 november.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång