Kryss i genrepet för IFK

Genrepet mellan IFK Vänersborg och IFK Motala i Arena Vänersborg på fredagen kom i mångt och mycket, i alla fall för hemmalaget, att handla om hur laget skulle formera sig sig defensivt. Tidigare i veckan kom ju beskedet att liberon Simon Blomkvist, som varit lagets genomgående bäste spelare under försäsongen, ådragit sig en armfraktur och beräknas vara borta minst november ut. Mot Motala fick således Juho Liukkonen kliva ner som libero, Olle Berglund ta hans högerbacksplats och Emil Viklund kliva ner som vänsterhalv.

Och visst märktes det i början att det fanns lite osäkerhet i Vänersborgslaget, man hittade inte alltid rätt i kombinationsspelet i speluppbyggnaden och spelade med lite större marginaler än vanligt. Spelmässigt var det Vänersborg som hade mest boll och drev upp tempot, Motala fokuserade på att ligga rätt i positioner och ställa om när de vann boll. Det blev en ganska chansfattig första halvlek där Vänersborg hade ett litet övertag i antalet heta målchanser (bland annat två frilägen för Hedqvist och Öhrlund som Aaltonen i Motalas mål räddade och en hörnsituation där bollen på något sätt inte gick in i mål i röran) men Motala gjorde halvlekens enda mål; ett fint flipp från Anders Persson till Philip Florén som smet in bakom Viklund och kom fri. Utöver det hade Motala ett friläge som Kyllönen räddade men inte så mycket mer.

Andra halvlek blev i många och mycket lik den första. Motala spelade bra försvarsspel och gjorde det svårt för Vänersborg tt hitta ytor att spela på inledningsvis men när Vänersborgsspelarna gav upp försöken att spela sig igenom Motalas kompakta lag och istället börja använda skridskoåkningen för att pressa sig runt på kanterna lyckades man också luckra upp dem lite mer. 1-1 kom efter drygt 10 minuter när Jocke Hedqvist pricksköt en stenhård skottpassning in i straffområdet där Jesper Öhrlunds klubba fanns och styrde in bollen i öppet mål. Vackert.

Vänersborg tog sedan ledningen fem minuter senare när Juho Liukkonen stänkte upp ett hörnskott rakt upp i nättaket. Ledningen höll sig dock bara i knappt 10 minuter, sedan fick Motala straff efter att Viklund lite olyckligt fått ett felskär när Elias Gillgren kom farande vilket gav Gillgren öppen gata in i straffområdet där Vänersborgsförsvaret gick onödigt hårt åt honom vilket renderade i straff som Viktor Hulthammar satte till 2-2.

Vänersborg fortsatte dock vara de som tryckte på mest och skapade mest, framförallt genom Lundqvist och Viklund från kanterna där Viklund hade bästa chansen när han gjorde en patenterad långåkning hela vägen från egen planhalva in i straffområdet, men fick se för dagen täte Jussi Aaltonen rädda. Det var därför inte jättelogiskt att Motala gjorde 2-3 i 83:e minuten. Återigen tog man sig fram på Vänersborgs vänsterkant genom Gillgren som pressade sig igenom två Vänersborgsförsvarare och spelade in till Florén som kunde styra in bollen från nära håll vid första stolpen.

Vänersborg såg trots allt till att hålla förlustnollan på hemmaplan den här försäsongen intakt genom att trycka på för en kvittering sista tio minuter och när Viktor Hjelm hittade fram med en smörpassning som friställde Jesper Öhrlund var slutresultatet 3-3 ett faktum.

Det var en match som för IFK Vänersborgs del i mångt och mycket präglades av att man tvingats stuva om en del i laguppställningen. Försvarsspelet reste dock inga omedelbara frågetecken inför fortsättningen; Olle Berglund var resolut och rejäl i sitt backspel och Liukkonen löste de flesta situationer och fick bra understöd av lagkamraterna de gånger han hamnade lite snett. För Vänersborgs del blir utmaning framförallt att lägga om sin speluppbyggnad så att man får ut max av Emil Viklunds offensiva potential som vänsterhalv, och det såg också bättre och bättre ut ju längre matchen led även om det syntes både offensivt och defensivt att det var ett par säsonger sedan nu som Viklund spelade vänsterhalv. Vi vet ju dock alla vilken nivå han håller som vänsterhalv och vilken tyngd han kan bidra med offensivt från den positionen, så det är bara en fråga om tid, träning och tajming.

Främste Vänersborgsspelare mot Motala var defensiva högerkanten med Lundqvist och Berglund som inte släppte till mycket därifrån. Även bröderna Öhrlund var pigga och Jesper levererade mål och skapade målchanser i vanlig ordning. I Motala räddade Jussi Aaltonen flertalet högkaratiga målchanser och Elias Gillgren och Fredrik Lönn var med sin skridskoåkning de som skapade mest offensivt tryck mot Vänersborgsmålet.

Nu väntar premiär på fredag den 1 november kl 19.00 för IFK Vänersborgs del. Sandvikens AIK kommer på besök. Motsvarande möte ifjol slutade 6-2 till IFK Vänersborg.

Se till att komma till Arenan och stötta vårt lag, tillsammans kan vi göra både laget och föreningen starkare. Det enda vi på läktarna behöver göra att ta oss till Arena Vänersborg, njuta av lite härlig elitidrott, skrika, gapa, sjunga, jubla och ha det trevligt. Det är väl ingen större uppoffring?

Ses där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång