Första tvåpoängaren när IFK körde över Bollnäs

Premiären mot Sandviken blev inte vad IFK Vänersborg hade hoppats på. Ett spänt hemmalag kom aldrig in i matchen och förlorade klart med 2-5. Eftersnacket handlade mest om hur IFK skulle hantera förlusten.

Ganska bra, skulle det visa sig. För redan från avslag i matchen mot guldkandidaten Bollnäs visade IFK att man hade gett sig fan på att göra en bättre match den här gången. Robin Öhrlund rivstartade och svischade fram mellan Bollnässpelarna som en vessla med en fyrverkeripjäs i arslet inledningvis och anlade på något sätt tonen för matchen där.

Bra Bollnäsperiod
Någon utdelning på rivstarten fick IFK dock inte, trots att Bollnäs knappt fick röra bollen första kvarten och Andreas Westh i Bollnäs kände sig manad att högljutt påpeka just detta för sina lagkamrater när IFK återigen vann tillbaka bollen. Lite typiskt var det Bollnäs som tog ledningen istället när Hellmyrs slog en lång passning till Fagerström som spelade vidare till Mickelsson som åkt sig fri. Snabbt och effektivt. Efter målet hade Bollnäs en ganska bra period, de skapade inte några målchanser direkt annat än en ribbträff på hörna och ett halvt friläge för Mickelsson men kombinerade med snabba korta passningar och kunde sånär hittat fram till fler chanser, men IFK-försvaret – som var ordinarie igen efter att Simon Blomkvist gjort en överraskande comeback som libero – höll tätt.

IFK:s inledande frenesi kom av sig en aning i samband med Bollnäs ledningsmål och man stångade sig ofta blodiga mot ett tätt packat Bollnäsförsvar, och spelade också lite för safe många gånger istället för att hota i djupled. Det var egentligen först i slutet av halvleken som IFK kom till farliga målchanser genom att hitta fram i djupled på först Jesper Öhrlund till vänster i straffområdet och sedan Emil Viklund till höger, men avsluten var tama och landade rakt i famnen på Pertti Virtanen i Bollnäs mål.

Knutar löstes upp
Andra halvleken skulle ge desto mer att jubla åt för hemmapubliken. Jesper Öhrlund sa i en intervju inför säsongen att brorsan aldrig kommer bli någon kock, men Robin gav svar på tal genom att servera en utsökt macka som friställde Jesper redan ett par minuter in i andra halvlek. Virtanen lyckades förvisso bryta med benskyddet i förstaläget men på returen dök Emil Viklund in och satte 1-1.

Fyra minuter senare öppnade Joakim Hedqvist sitt målskytte för året med en kalasträff på högerhörna och någonstans där efter 2-1 kunde man nästan med blotta ögat se mentala knutar lossna hos flera av spelarna. Plötsligt spelade man med självförtroende i alla situationer, vågade hålla i boll och vara konstruktiva med den, jobbade hårt i defensiven, vann boll och tvekade inte när man gick framåt. Som när Joakim Johansson snodde åt sig bollen i en kampsituation, satte in bollen i planen till Emil Viklund som fick med sig Jesper Öhrlund, släppte bollen till honom och tog fart rakt mot mål, fick tillbaka bollen i straffområdet och hängde upp den i bortre krysset till 3-1. IFK blåste förbi Bollnäs, främst anförda av duon Robin Öhrlund/Emil Viklund som fick spela ihop på mitten igen.

Årets räddning?
Bollnäs tog timeout och tryckte på en del framåt och skapade lite halvchanser och ett superläge där Kimmo Kyllönen fick visa varför han är världens bäste målvakt. Christoffer Fagerström bröt sig loss, tog sig in och avlossade ett skott rakt framifrån i fritt läge från straffpunkten men Kyllönen gjorde årets räddning så här långt när han fick ut en näve och räddade det stenhårda skottet. Istället kunde IFK kort därefter fixa fram en ny högerhörna och återigen var det Jocke Hedqvist som bombade in bollen i nättaket till 4-1.

Därefter hade IFK fullständig kontroll på matchen, Bollnäs försökte trycka på men kom ingenstans och skapade ingenting av värde medan IFK kunde utnyttja ytorna de bjöd på. När Bollnäs sedan drog på sig två snabba utvisningar i följd hade IFK:s fartspelare lekstuga. Robin Lundqvist trampade i 81:a minuten runt Bollnäsförsvaret, tog sig in längs kortlinjen och placerade en passning rakt på klubbladet på Jesper Öhrlund som fick spräcka sin målnolla i öppet mål.

Lundqvist-Öhrlund var ett vägvinnande samarbete den här kvällen och fem minuter senare lyfte Robin Lundqvist fram bollen till Robin Öhrlund som tog emot och hängde in bollen i bortre krysset till 6-1. Att Andreas Westh sedan kunde peta in 6-2 i matchens slutsekund på ett chansinspel i mitten var bara av akademisk betydelse, och IFK Vänersborg tog en solklar och övertygande seger inför 1077 åskådare i Arena Vänersborg.

Pusslet blev komplett
Att Simon Blomkvist var tillbaka i laget och på isen gjorde IFK gott, plötsligt var alla spelare på sina naturliga positioner och pusselbitarna föll på plats spelmässigt ju längre matchen led. Att Bollnäs är världens bästa bandylag och en guldkandidat var svårt att se, klasskillnaden var stora delar av matchen tydlig till IFK Vänersborgs fördel. För IFK var det ett skönt kvitto på att spelet finns där och att man kan slå de bästa lagen om alla bara gör det man ska.

Alla i IFK:s lag gjorde en kanonmatch men det är svårt att inte nämna hela mittfältet med Robin Öhrlund, Niklas Nyqvist och Emil Viklund som drog upp farten och gick i bräschen, och Adam Herou Löf och Viktor Hjelm som balanserade upp och vann boll på mitten. Även Robin Lundqvist med fyra målgivande passningar och en i princip felfri match förtjänar att lyftas lite extra.

VSK nästa
Nu väntar ny tuff match mot Västerås SK borta på torsdag kväll. Ett VSK som inledde med att förlora mot Sirius hemma med 6-7 och sedan vann mot Broberg borde med 5-3. IFK och VSK möttes i World Cup och då var det en mycket jämn batalj där IFK var det bättre laget större delen av matchen men VSK hade marginalerna med sig. Återstår att se hur matchen imorgon utvecklar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång