KRÖNIKA: Flippar och floppar i första omgångarna

Det pratades på förhand om att årets elitseriesäsong skulle vara den jämnaste och mest ovissa på mycket länge. Efter att lagen spelat 2-5 matcher (bandyn har svårt att inte få tabeller att halta) kan vi slå fast att det inte var en helt orimlig bedömning. Känslan har varit att alla slagit alla och att det varit svårt att förutse vinnaren på förhand i de flesta matcher. Som det ska vara.

Undantagen är Åby/Tjureda och Villa Lidköping som förväntat varit konsekventa i sin resultat i vardera ände av tabellen. Åby/Tjureda kommer få det kämpigt att ta poäng alls i vinter och Villa Lidköping kommer antagligen inte förlora en match, om de ens kommer tappa en poäng? Villa har inte förlorat en serie- eller slutspelsmatch på snart ett år och när inte ens ett formtoppat Edsbyn på hemmaplan kan rå på dem så vetefan vem som ska göra det.

Anmärkningsvärt från säsongsupptakten i övrigt är såklart att Sirius har vunnit tre av fyra matcher även om det väl ”bara” bortasegern mot VSK (7-6) som stuckit ut. Däremot har Sirius offensiva produktion imponerat; 25 mål på fyra matcher är riktigt starkt och Sirius har fått leverans från samtliga sina offensiva spelare tidigt på säsongen vilket alltid är viktigt. Bandy är också en sport där det gärna rullar på när det väl börjat rulla rätt – till det slutar göra det. Men i säsongsinledningen har allt Sirius rört gått i mål, känns det som, samtidigt som man haft marginalerna med sig när motståndarna närmat sig – men inte hunnit ikapp – i andra halvlek.

Nederlagstippade Vetlanda har också fått en ganska skön start på serien. Förvisso en ganska klar förlust mot Villa men en match de själva var nöjda med, och sedan två raka uddamålssegrar mot förmodade tabellkonkurrenter. Det har inte slagit gnistor om Vetlandas spel och man har haft marginalerna på sin sida, men att få med sig fyra av fyra poäng mot AIK och Motala kan väga tungt i slutändan och stärker säkerligen Vetlanda.


I motsatt ände finner vi Broberg/Söderhamn som också varit lite upphaussade inför säsongen men som inledde med tre raka förluster innan man slog till med första segern mot slagpåsen Åby/Tjureda igår. Kanske vänder det för dem nu? De har i säsongsupptakten haft svårt att både göra mål och hindra motståndarna från ett göra mål (7-19 i målskillnad första tre matcherna) och den historien känner vi igen från förra säsongen, så återstår att se om segern mot Åby/Tjureda bara var en tillfällighet eller om man är på banan nu.

Ett annat lag som haft det förvånansvärt jobbigt i säsongsupptakten är Sandviken. De vann förvisso premiären mot IFK och imponerade stort på mig med ett tajt försvarsspel, hög intensitet och två spelare i Daniel Berlin och Erik Säfström som spelade på toppen av sin förmåga. Sedan dess har det inte gått något vidare och en klar förlust mot Edsbyn (1-6) följdes upp med förlust med 0-3 mot Motala. Ett mål sedan matchen mot IFK för Sandviken tystar inte direkt olyckskorparna som undrat vem som ska göra målen i vinter.

Omtalade nykomlingen AIK har lite samma problem. Profilstarka nyförvärv och mängder av offensiva poängspelare men man har inlett serien med två förluster och en vinst och man har bara mäktat med att göra åtta mål på de tre första matcherna (även om Ryazantsev saknades mot Vetlanda senast). AIK har fortfarande en bit kvar upp till den jämnhet och kvalitet som krävs för att placera sig högt i tabellen.


IFK Vänersborg då? Jo, även om premiären mot SAIK inte var en höjdare så ryckte laget upp sig rejält mot Bollnäs och körde över World Cup-vinnarna med besked. Det följdes upp med ett starkt kryss borta mot VSK, en match IFK länge haft problem med men som man den här gången kontrollerade och hade kommandot i under den första halvleken, men man tappade lite momentum pga ett par skadekänningar och en utvisning i mitten på andra halvlek som gjorde att VSK kunde pressa på och även ta ledningen. IFK reste sig dock och kvitterade i slutminuterna.

Tre poäng av sex möjliga är en klart godkänd start på serien för IFK. IFK har troligtvis haft det tuffaste spelschemat av alla lag så här långt med tre raka matcher mot tippade topp 6-lag. Bästa tänkbara scenario hade såklart varit sex poäng efter de tre matcherna, men det hade mycket väl också kunnat sluta med tre raka förluster så IFK är sannolikt nöjda med sina tre poäng så här långt. Man har dessutom hittat självförtroendet och fått igång det offensiva spelet de senaste två matcher och då är IFK bra nog att slå alla lag.

Spännande fortsättning följer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång